Mung dal Kitchari
Geniet van dit voedzaam en reinigend Ayurvedisch recept. Het is heilzaam voor de organen en wanneer voedsel niet goed verteerd wordt is dit een uitstekend recept. Wordt in de Ayurveda veel gebruikt als vastenkuur en ook om weer aan te sterken na ziekte.
6 tot 8 porties.
Ingrediënten
1 kop mung dal
¾ kop witte basmati rijst
4 eetlepel ghee
1 eetlepel verse gember (geschild en geraspt)
1 eetlepel (van elk) venkel, komijn en koriander
1 kleine zoete aardappel (1/4 inch blokjes)
2 theelepels kurkuma
½ – 1 theelepel zout
½ theelepel (groene) curry of sambal
1 kop semi harde groenten (sperziebonen)
2 kopjes (dicht opeengepakte gehakte) groenten (bijv.boerenkool, snijbiet, spinazie)
1 kop gehakte verse korianderblaadjes
6-8 kopjes water
Bereiding
Was de mungdal tot het water helder is en was de rijst tot het water helder is, laat beide goed uitlekken en zet opzij.
Zet de kookplaat op medium. Verhit een grote 4.5 liter pan. Voeg de ghee en olie toe.
Bak de gember met de kruiden en voeg de zoete aardappel blokjes toe en roer tot alles vermengd is met de kruiden en olie. Voeg een 1/2 kopje water toe en smoor voor 5 minuten met deksel.
Voeg al roerend de rijst toe en daarna de mung dal met 5 kopjes water. Voeg kurkuma, zout en curry pasta toe en breng aan de kook, laat het 5-10 minuten sudderen.
Voeg semi-harde groenten toe (sperziebonen, stengels van snijbiet, boerenkool etc) en 1 kop water. Breng het aan de kook en kook op laag vuur ongeveer 10-15 minuten.
Voeg de gehakte koriander toe en breng opnieuw aan de kook voor 5 minuten. Draai het vuur uit en laat het nog even staan.
Kitchari is vochtig, bijna soep (voeg meer water indien nodig).