De betekenis van Yoga voor het westen

verkeersinfarct

Wie denkt dat hij in Almere woont, realiseert zich zelden dat hij tegelijkertijd inwoner is van een stad van 7 miljoen inwoners, de Randstad. Hoe groot de snelwegen ook zijn die de Randstad doorkruisen, zij zijn te smal om dagelijks terugkerende verkeersinfarcten te voorkomen. Hoewel de Randstad beschikt over een gevarieerd aanbod van openbaar vervoer, kampen reizigers met uitvallende treinen, overvolle treinen, werk aan het spoor.

De Randstad is een van de belangrijkste distributiecentra van de wereld. In deze wereldstad draait alles om de groei van de economie. De concurrentiepositie ten opzicht van andere doorvoercentra in Europa is van doorslaggevende betekenis. Hoogstaande technologie, kostenbesparing, automatisering staan hoog in het vaandel. Wie werk heeft, mag zich gelukkig prijzen. Wie zijn werk wil behouden, moet flexibel zijn. Hij moet zich weten te voegen in processen van globalisering. Hij moet kunnen functioneren in een digitale wereld. Wie zijn werk verliest, loopt kans langdurig aan lager wal te raken. Lang niet iedereen is opgewassen tegen de spanningen die het leven in deze wereld met zich meebrengt. Mensen raken overspannen, zij krijgen een burn-out, of worden getroffen door andere aan spanning gerelateerde kwalen.

Het westerse productiesysteem vraagt om een tijdbesparende levensstijl die gekenmerkt wordt door een ‘fastfood industrie’. Supermarkten bieden kant- en klaar maaltijden aan. Op stations, tankstations en vliegvelden kan de hele dag gegeten worden. In steden en winkelcentra zorgen snackbars en zelfbedieningsrestaurants van grote voedselketens ervoor dat het de inwendige mens aan niets hoeft te ontbreken. Langzaam maar zeker maken onze traditionele periodieke maaltijden (ontbijt, middag- en avondeten) plaats voor een voortdurend consumeren. Zwaarlijvigheid van volwassenen en kinderen heeft inmiddels zulke vormen aangenomen dat het een bedreiging vormt voor de volksgezondheid.

  • Hoe kan ik gezonder leven?
  • Hoe verbeter ik mijn lichamelijke conditie?
  • Hoe leer ik ontspannen?
  • Hoe vind ik rust in mijn hoofd?
  • Waar vind ik stilte?

Yoga: bewegen naar stilte …….

Wil je meer weten over de oorsprong van Yoga, lees dan: De oorsprong van Yoga.

Wil je meer weten over de verspreiding van Yoga, lees dan: De verspreiding van Yoga.

Neem contact met mij op

Ik ben nu niet aanwezig, maar stuur mij een mail dan neem ik zo spoedig mogelijk contact met je op. Lieve groet, Willeke

Niet leesbaar? Verander de tekst. captcha txt