Yogales methode

KLASSIEKE YOGA

Het beoefenen van de houdingen

Yoga kent drie soorten houdingen: staand, zittend en liggend. Wie Yoga beoefent, ervaart al gauw dat de houdingen lichaam en geest beïnvloeden. De houdingen vergroten de souplesse van het hele lichaam. Bovendien gaat van het oefenen een zekere rust uit.

De houdingen van Yoga geven verschillende impulsen aan de wervelkolom en het centrale zenuwstelsel. De grote verscheidenheid aan houdingen biedt de mogelijkheid de kleinste vezels en cellen van het lichaam te ontdekken en aan te spreken.

Wie bewust het pad van yoga betreedt, begeeft zich op een ontdekkingsreis naar zichzelf.

Het beheersen van de adem

Wie yoga beoefent, ontdekt al gauw hoe belangrijk het is om op de juiste manier te ademen. Beheersing van de adem stimuleert het hele lichaam en geeft een ongekende energie. Daarnaast brengt de beheerste adem rust in het hoofd.

Ook bij het beoefenen van de houdingen van yoga speelt het beheersen van de adem een essentiële rol. Het aannemen van houdingen wordt door in-  en uitademen ondersteund. Ook het aanhouden van de houding wordt door de adem gedragen.

Bij het ervaren van de houding brengt instromende adem energie en levenskracht. Op het uitademen volgt ontspanning. Tussen het komen en gaan van de adem valt het stil. Die stilte duurt voort totdat de omslag van de adem een nieuwe golf van vitaliteit brengt. Het nieuwe hoogtepunt is een rustpunt waar de golf kantelt, voordat hij ruisend terugkeert naar een diepe serene stilte.

In dit bewegen naar stilte ontstaat een lichamelijke gevoeligheid, die als innerlijk oog fungeert. Een dergelijke inkeer geeft zicht op een binnenwereld waarin de houdingen als ‘innerlijke dans’ worden ervaren.

Meditatie

De wijzen, de zieners, de yogi’s uit het oude India hebben vele eeuwen geleden al ingezien dat denken het lijden vergroot.

Herinneringen aan verdriet, angst voor toekomstige verschrikkingen bepalen voor een groot gedeelte het lijden.  Daarom formuleert Patanjali de doelstelling van Yoga als ‘het stilleggen van de wervelingen van het denken’. Maar niets is moeilijker dan het denken stil te leggen. Vanaf het ogenblik dat we wakker worden tot aan het moment dat we inslapen wervelen onze gedachten in het rond.

Hoewel alle houdingen van yoga momenten van gedachteloze stilte oproepen, wordt in het traditionele yoga grote betekenis toegekend aan meditatie. Hierbij wordt zittend of liggend gepoogd momenten van gedachteloosheid uit te rekken.

De immense stilte die in een duurzame gedachteloosheid kan worden ervaren, heeft een grote bekoring.

HERSTELLENDE YOGA

Specifieke houdingen kunnen door middel van hulpmiddelen lang worden aangehouden (5-15 minuten). Samen met een bewuste ademhaling geeft dit het lichaam de gelegenheid om te ontspannen, te herstellen en te helen. Hier liggen studies aan ten grondslag die de fysieke en emotionele voordelen van deze oefeningen laten zien. Bovendien plaatst elke houding de wervelkolom in een andere positie wat een gezonde en soepele wervelkolom bevordert, noodzakelijk voor een algemeen welzijn.

Restorative yoga versterkt het parasympathische zenuwstelsel (PNS). Het PNS is verantwoordelijk voor het balanceren van het lichaam en herstel. Stimuleren van het PNS verlaagt de hartslag en de bloeddruk, stimuleert het immuunsysteem en balanceert het hormoonstelsel. Als het lichaam uit balans raakt doordat het sympathische zenuwstelsel (SNS) overprikkeld is, dan is het PNS verantwoordelijk om alles terug in balans te brengen. Het SNS is het ‘fight, flight or freeze’ deel van ons zenuwstelsel.  Als het PNS onderactief is en het SNS overactief, dan raken we uit balans en zijn we gevoeliger voor blessures en ziektes.

houding-yoga

Wil je meer weten over de oorsprong van Yoga over de wereld, lees dan: De oorsprong van Yoga.

Wil je meer weten over de verspreiding van Yoga, lees dan: De verspreiding van Yoga.

Wil je meer weten over de betekenis van Yoga voor het westen, lees dan: De betekenis van Yoga voor het westen.

Neem contact met mij op

Ik ben nu niet aanwezig, maar stuur mij een mail dan neem ik zo spoedig mogelijk contact met je op. Lieve groet, Willeke

Niet leesbaar? Verander de tekst. captcha txt