Magnesium

 In overig

Bron: Groene Dag – Magnesium infofiche

Magnesium is een mineraal, net als calcium, zink of ijzer. Mineralen zijn belangrijk voor je gezondheid, omdat ze ervoor zorgen dat vitaminen hun werk doen in je lichaam. Het mineraal magnesium stuurt meer dan 300 verschillende enzymen aan. Deze enzymen zorgen ervoor dat allerlei processen in je lichaam goed verlopen, zoals : de ontspanning van je spieren, zenuwen en bloedvaten, het vrijmaken van energie uit voeding, de vorming van gezonde tanden en botten, verhoogde weerstand tegen spanning en stress, versterking van het geheugen en concentratievermogen, de gezondheid van hart en bloedvaten, de stevigheid van het skelet, de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van spieren.
De hoeveelheid magnesium die je dagelijks binnen dient te krijgen wordt geschat op: voor mannen 300 – 350 milligram per dag; voor vrouwen 250 – 300 milligram.
De symptomen van magnesiumtekort zijn oa lusteloosheid, vermoeidheid, spierkrampen, hartritmestoornissen, zenuwproblemen, migraine… Bij magnesiumtekort kun je aanvullen door je voeding aan te passen of door extra magnesium in te nemen. Weet ook dat teveel magnesium soms weer andere klachten veroorzaakt en dat sommige magnesiumverbindingen precies daarom worden gebruikt als darmreiniger. Volgens de Wereld Gezondheid Organisatie komt 50 tot 75 procent van de (westerse) bevolking niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) en heeft dus een magnesiumtekort.
Ons lichaam kan magnesium in de pure vorm niet opnemen, het heeft altijd een hulpstof nodig die ervoor zorgt dat magnesium op de goede plek in het lichaam terechtkomt. De stof waaraan magnesium gebonden wordt kan organisch of anorganisch zijn.

Organisch gebonden magnesium
bv. Magnesiumcitraat, magnesiumtauraat, magnesiummalaat

Anorganisch gebonden magnesium
bv. Magnesium-sulfaat, Magnesium-oxide, Magnesium-chloride

De meest gebruikte en goed opneembare vormen van magnesium zijn magnesiumcitraat en magnesium-chloride. Tegen spierspanning, vermoeidheid, fibromyalgie, gaat de keuze meestal naar magnesiummalaat of magnesiumbicarbonaat.

Bij ernstige depressie (maar ook ter voorkoming ervan) is het geven van magnesiumsuppletie belangrijk. Magnesiumtekort kan ten grondslag liggen aan ernstige depressies en geassocieerde geestelijke gezondheidsproblemen. Biologische factoren liggen aan de basis.
U kunt denken aan zaken als: bedrukte stemming, moedeloosheid, gebrek aan vreugde in het leven, vermoeidheid, melancholie, pessimisme, vertraagde bewegingen, geremdheid, verminderde eetlust, verminderde libido, concentratieproblemen, geheugenstoornissen, verwardheid, gebrek aan interesse in de buitenwereld, gebrek aan motivatie, gevoel van waardeloosheid, gebrek aan eigenwaarde en zelfvertrouwen, schuldgevoel, uitputting.
Enkele bestudeerde klinische gevallen vertoonden een snel herstel -in minder dan 7 dagen – van ernstige depressie met het geven van 125 tot 300 magnesiumglycinaat of magnesiumtaurinaat bij elke maaltijd en voor het slapen gaan. Tekort aan magnesium uit de voeding, samen met overmaat aan calcium (o.a. door teveel melk, kaas) en stress, kan talrijke andere geassocieerde symptomen veroorzaken zoals agitatie, angst, prikkelbaarheid, verwardheid, slapeloosheid, krachteloosheid en slapte, wanen, hallucinaties.
Het is bekend dat magnesiumtekort zenuwziekten kan veroorzaken.
Natuurlijke magnesiumbronnen zijn o.a.: biologische volle granen, biologische groenten (vooral bladgroenten) en fruit, biologische zaden en noten, biologische peulvruchten.
Magnesiumionen regelen de ionenstroom in de calciumkanalen van de neuronen (zenuwcellen) en helpen zo de neuronale productie van stikstofoxide reguleren. Bij magnesiumtekort leidt dit tot neuronale schade (intraneuronaal magnesiumtekort) die zich als depressie kan uiten.
Moleculair biologisch onderzoek (bloed- en urineonderzoeken) toont aan dat de kern van depressieve stoornissen te zoeken is, niet alleen in een magnesium-tekort, maar ook in een op hol geslagen immuunsysteem met auto-immuniteit en een ontstekingsreactie als voornaamste factoren. Daarbij spelen een gestegen cortisol peil, verhoogd aantal cytokines (ontstekingseiwitten), gedaalde serotonine activiteit, verhoogde oxidatieve stress, tekort aan omega- 3- vetzuren een belangrijke rol.
Dit vraagt om een nieuwe vorm van psychiatrie, waarbij het evenwicht in het lichaam op moleculair niveau wordt hersteld door de juiste stoffen aan de cellen te geven.
Zolang oorzaken blijven bestaan, mogen we verwachten dat ze gevolgen hebben. Dat dit voor ieder mens op een andere manier wordt beleefd, en dat tekorten niet op dezelfde manier worden omgezet in lichaamsveranderingen, maakt deel uit van onze unieke manier van reageren.

MAGNESIUM

toepassingen

hoe gebruiken

magnesiumsulfaat

magnesiumsulfaat is niet geschikt als voedingssupplement. Het is bekend als Engels zout, zuiveringszout, Karlsbadzout, Epsomsalt… en wordt gezien als een darmreiniger, al of niet te gebruiken tijdens een darmreinigingskuur, voorafgaand aan een darmspoeling. Het maakt de darminhoud vloeibaarder.

Wel geschikt voor voetbad of volbad, al of niet samen met natriumbicarbonaat, kaliumbicarbonaat…

op te lossen in lauw water voor inwendig gebruik (1 eetlepel in een glas water) en drinken op een nuchtere maag.

Voor voetbad: één of twee eetlepels in warm water. Minstens 20 minuten baden, liefst met oplopende temperatuur

magnesiumchloride

magnesiumchloride is gekend als voedingssupplement en heeft zijn grootste belangstelling gehad door de magnésiothéraphie van Lauthié (Delbet), die de voorloper is geweest van alle vormen van magnesiumsuppletie die daarop volgden. Tal van toedienings- en gebruiksvormen zijn hieruit voortgekomen, bv de toepassing van “magnesium- water”, wat niets anders is dan de oplossing van 20 gram magnesiumchloride op 1 liter water. Deze oplossing van 20 promille wordt gebruikt bv. twee eetlepels op een glas wortelsap, gebruikt ’s ochtends, of gedronken zonder enige toevoeging, meermaals per dag.

Ook geschikt voor voetbad of volbad, al of niet samen met natriumbicarbonaat, kaliumbicarbonaat…

als voedingsaanvulling : op te lossen in lauw water voor inwendig gebruik (1 theelepel in een glas water) en drinken op een nuchtere maag.

Voor voetbad: één of twee eetlepels in warm water. Minstens 20 minuten baden, liefst met oplopende temperatuur.

magnesiumcitraat

Magnesiumcitraat is een organische vorm van magnesium gebonden aan citroenzuur, en wordt als poeder of in water opgelost ingenomen voor het verhogen van het magnesiumionen-gehalte in het lichaam. Het kan constipatie verhelpen en werkt ontspannend bij stress en spierspanningen. De maximale dosering bedraagt voor volwassenen 350 mg magnesium per dag, wat overeenkomt met 2500 mg magnesiumcitraat. Magnesiumcitraat onttrekt door osmose water aan het omliggende weefsel. Eenmaal in het darmkanaal kan het zoveel water aantrekken dat de constipatie verdwijnt. Het kan best ingenomen worden op een lege maag. Magnesiumcitraat kan niersteenvorming voorkomen, omdat het ophoping van calcium tegengaat.

als voedingsaanvulling : op te lossen in lauw water voor inwendig gebruik (1 thee- lepel in een glas water = 1500 mg) en drinken op een nuchtere maag.

Maximale dosering = 2 theelepels per dag

magnesiummalaat

Magnesium Malaat is een goed opneembare organische vorm van magnesium, gebonden aan appelzuur. Magnesium bevordert de energiestofwisseling, draagt bij tot een normale eiwitsynthese en een normale werking van de spieren, ondersteunt de tanden en is voor het behoud van sterke botten en magnesium helpt bij het handhaven van de normale balans in de water- en mineralenhuishouding van het lichaam. Magnesiummalaat verlicht chronische spierpijn, -krampen en vermoeidheid. Magnesiummalaat is het zout van appelzuur. Appelzuur is essentieel voor de vorming van ATP, de energiebron voor de lichamelijke activiteit. Magnesiummalaat kan ook ingezet worden bij stijfheid en draagt bij tot soepele spieren. Bij fibromyalgie, spierzwakte, vermoeidheid, zenuwklachten, is het aangewezen.

als voedingsaanvulling : op te lossen in lauw water voor inwendig gebruik (1 thee- lepel in een glas water = 1500 mg) en drinken op een nuchtere maag.

Maximale dosering = 2 theelepels per dag

Recente artikelen

Laat hier uw bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact met mij op

Ik ben nu niet aanwezig, maar stuur mij een mail dan neem ik zo spoedig mogelijk contact met je op. Lieve groet, Willeke

Niet leesbaar? Verander de tekst. captcha txt